De opkomst van de super sollicitant

Categorieën

Afgelopen jaar stond AI centraal in de wereld van recruitment. De mogelijkheden ervan binnen ons vak zijn ontelbaar. Of de ene toepassing nu beter is dan de andere, feit blijft dat AI nu ook zijn weg vindt aan de kant van de sollicitanten. Deze ontwikkeling gaat razendsnel en zal een enorme impact hebben op het recruitment landschap.

Er duiken steeds meer AI-applicaties op die sollicitanten bijstaan in het sollicitatieproces. Deze 'talent agents' maken het voor sollicitanten makkelijker door automatisch te zoeken naar geschikte vacatures en vervolgens volledig geautomatiseerd te solliciteren. Zo was er een Amerikaanse ontwikkelaar die in een paar dagen tijd via de AI-tool Lazyapply maar liefst 5000 sollicitaties de deur uit deed. Tools zoals Sonara en de Nederlandse start-up Talent Agent gaan ervoor zorgen dat het recruitmentproces op zijn kop wordt gezet.

Ten eerste zal de werving fundamenteel veranderen. Met talent agents die automatisch de juiste vacatures vinden, hoeven sollicitanten niet langer urenlang online te zoeken. Organisaties moeten er alleen voor zorgen dat hun vacatures goed vindbaar zijn op hun eigen 'werken bij'-site voor talent agents, waardoor jobboards en sociale media minder relevant worden. Dit betekent dat de rol van jobboards in de toekomst minder belangrijk zal zijn, evenals die van veel recruitmentmarketingbureaus. Dit staat nu nog in de kinderschoenen omdat de matchingsfunctionaliteit van talent agents eerst verbeterd moet worden, maar geef het een paar jaar en we zijn daar.

Ten tweede zal het aantal sollicitanten per vacature sterk toenemen, maar de kwaliteit zal afnemen. Omdat het voor sollicitanten bijna geen tijd meer kost om via een talent agent te solliciteren, zullen ze experimenteren door de talent agent in te zetten voor verschillende rollen. Dit betekent dat niet elke sollicitant even geschikt zal zijn voor de rol. Bovendien werkt de matchingsfunctionaliteit van een talent agent nog niet altijd even goed, wat kan leiden tot sollicitaties op verkeerde vacatures. Van de 5000 sollicitaties die Lazyapply deed voor de ontwikkelaar, resulteerden er uiteindelijk maar 20 in een uitnodiging. Dit betekent dat er mogelijk een golf van sollicitanten op recruiters afkomt die moeten worden verwerkt, waarbij veel mismatches zullen optreden. Natuurlijk helpt AI al met het screenen van cv's, maar ook daar is AI nog niet foutloos, vooral voor complexe rollen. Dit betekent dat de werklast voor recruiters in eerste instantie aanzienlijk zal toenemen.

Ten derde zal de talent agent ervoor zorgen dat sollicitanten het perfecte cv en de perfecte motivatiebrief toevoegen aan hun sollicitatie. Omdat AI precies begrijpt wat er in het cv en de motivatiebrief moet staan om uitgenodigd te worden, ontstaat de 'perfecte sollicitatie'. Maar hoe weet de recruiter of de kandidaat zijn cv en motivatiebrief eerlijk heeft geschreven en dus de juiste kandidaat is voor de baan? Als reactie hierop ontstaan er nu ook tools die kunnen herkennen of een cv/motivatiebrief met behulp van AI is geschreven, maar ook deze technologie is nog in ontwikkeling. Dit betekent dat er mogelijk kandidaten op gesprek komen die niet goed matchen met de vacature, wat leidt tot tijdverlies voor de recruiter en/of hiring manager.

Talent agents zullen ook helpen bij de voorbereiding op interviews. Omdat AI steeds beter begrijpt wat belangrijk is in bepaalde vacatures, kunnen ze sollicitanten voorspellen welke vragen ze waarschijnlijk zullen krijgen en wat de beste antwoorden zijn. Omdat de gemiddelde hiring manager nog steeds niet uitblinkt in interviewen, kan het gebeuren dat een kandidaat de baan krijgt op basis van zijn voorbereiding met behulp van AI, en niet op basis van geschiktheid.

Als laatste zullen talent agents ook ondersteunen bij salarisonderhandelingen. Omdat ze precies weten wat er voor bepaalde rollen betaald wordt, kunnen ze de sollicitant adviseren. Daarnaast kunnen ze sollicitanten ook adviseren over de beste onderhandelingsstrategie. Dit betekent dat een deel van de sollicitanten dat in het verleden niet onderhandelde, dit nu wel zal doen. Op die manier ontstaat het risico dat een vacature uiteindelijk toch niet ingevuld wordt omdat de sollicitant op basis van AI een andere keuze maakt.

Talent agents zullen ervoor zorgen dat het 'speelveld' tussen sollicitant en potentiële werkgevers gelijker wordt, en dat is een positieve ontwikkeling. Interessant wordt hoe de AI-wedloop voor sollicitanten zich zal ontwikkelen in vergelijking met die aan de werkgeverszijde. Dat het recruitment vak hierdoor binnen nu en 5 jaar fundamenteel en onomkeerbaar zal veranderen, is een zekerheid.

Wil jij als recruiter klaar zijn voor de toekomst, volg dan de Opleiding Recruitment Marketing via de Insghters Academy.