Wat is een goede vacaturetekst?

Categorieën

Wat is een goede vacaturetekst?

Het belangrijkste element binnen het hele wervingsproces is zonder twijfel de vacaturetekst. Als deze tekst niet goed in elkaar zit, zullen er niet genoeg, soms zelfs helemaal geen, kandidaten reageren, wat resulteert in onvervulde vacatures. Als recruiter of employer marketeer is het dan ook van essentieel belang om hoogwaardige vacatureteksten te schrijven die het maximale aantal geschikte kandidaten aantrekken.

Vaak denken recruiters dat vacatureteksten vooral 'mooi' geschreven moeten zijn, met creatief taalgebruik en prachtige volzinnen. Natuurlijk kan het helpen als je een getalenteerde en creatieve schrijver bent, maar de meesten van ons zijn dat niet. Het draait bij vacatureteksten niet om mooi schrijven, maar om schrijven met het oog op 'conversie'. Met conversiegericht schrijven bereik je namelijk meer dan met louter mooi schrijven.

Het goede nieuws is dat conversiegericht schrijven vrij eenvoudig te leren is. Een conversiegerichte vacaturetekst voldoet aan vier criteria.

1. Doelgroepgericht

De grootste impact op het aantal sollicitanten dat je vacaturetekst genereert, is dat de tekst gericht is op de doelgroep. Dat betekent dat je de tekst moet voorzien van Unique Selling Points (USP's) - aspecten van de functie en werkgever die de doelgroep belangrijk vindt. Het is noodzakelijk om inzicht te hebben in de specifieke USP's die voor jouw doelgroep relevant zijn, aangezien deze per doelgroep kunnen verschillen. De USP's voor een elektromonteur zijn bijvoorbeeld anders dan die voor een financieel controller. Je moet dus de doelgroep goed begrijpen middels doelgroeponderzoek om een aantrekkelijke vacaturetekst te schrijven.

2. Structuur

Het gestructureerd aanbieden van informatie in je vacaturetekst is van groot belang, omdat onderzoek heeft aangetoond dat mensen vacatureteksten meestal binnen 55 seconden scannen voordat ze beslissen of ze verder willen lezen. Het is daarom belangrijk om de tekst op een gestructureerde manier te presenteren, zodat lezers snel kunnen bepalen of verder lezen de moeite waard is. Hier zijn enkele tips voor een optimale structuur:

  • Begin altijd met de krachtigste USP om de lezer direct te interesseren.
  • Vermeld vervolgens enkele belangrijke kenmerken van de functie, zoals salaris, locatie, vereiste opleiding, ervaring en certificeringen.
  • Beschrijf de functie en de uitdagingen die deze biedt.
  • Geef informatie over het team waarin de kandidaat zal werken, omdat mensen vaak eerst naar de functie, dan naar het team en ten slotte naar de organisatie kijken.
  • Beschrijf de organisatie op een authentieke manier, zonder te vervallen in een corporate verhaal.
  • Sluit af met een krachtige 'call to action' om de lezer aan te sporen te solliciteren.

3. Schrijfstijl

Er zijn verschillende aspecten van schrijfstijl waarop je moet letten. Aan de ene kant zijn er kwantitatieve aspecten, zoals het aantal woorden per zin, paragraaf en de hele tekst. Aan de andere kant zijn er kwalitatieve aspecten, zoals de 'tone of voice', het vermijden van clichéwoorden, aandacht voor diversiteit en inclusie, en natuurlijk creativiteit.

4. Vindbaarheid

Het is ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je vacaturetekst goed vindbaar is. Ongeveer 90% van de mensen begint hun zoektocht naar een nieuwe baan via een zoekmachine, zoals Google. Daarom moet je vacaturetekst zodanig zijn geschreven dat deze hoog scoort in de zoekresultaten van Google (ook bekend als Search Engine Optimization of SEO). Let op de volgende drie belangrijke zaken:

  • Gebruik de juiste vacaturetitel die de doelgroep gebruikt bij het zoeken.
  • Gebruik relevante zoekwoorden in de tekst, maar vermijd overmatig gebruik om de tekst leesbaar te houden.
  • Optimaliseer voor Google for Jobs, aangezien Google specifieke eisen stelt aan de indexering van vacatures voor dit platform.

5. Inclusiviteit

Last but not least is het belangrijk om je vacaturetekst zo inclusief mogelijk te schrijven. Dit vergroot niet alleen het aantal potentiële kandidaten, maar voorkomt ook mogelijke discriminatie op basis van leeftijd, geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur of lichamelijke beperking. Zorg ervoor dat je tekst geen onbedoelde barrières opwerpt.

Wil jij alles uit vacatureteksten en werving halen volg dan onze Opleiding Recruitment Marketing.