Wat is jobmarketing?

Categorieën

Binnen veel organisaties wordt het wervingsproces vaak beschouwd als een eenvoudige taak, waarbij je simpelweg een vacaturetekst opstelt op basis van een functieprofiel en deze vervolgens op de werken bij site en eventueel op vacaturesites plaatst. Deze aanpak blijkt echter vaak weinig succesvol, vooral als je op zoek bent naar specifieke en schaarse talenten. Maar wat als we werving nu eens anders zouden benaderen, als een vorm van marketing? Dat is waar jobmarketing om de hoek komt kijken. Jobmarketing, kort gezegd, is;

‘Het doelgericht positioneren van een vacature bij een specifieke doelgroep binnen de arbeidsmarkt, met als doel hen te verleiden om te solliciteren’

Laten we eens dieper ingaan op wat dit inhoudt:

Het draait om 'positioneren'

Jobmarketing onderscheidt zich van traditionele wervingsprocessen door de nadruk te leggen op het 'positioneren' van de vacature. Dit betekent dat we bewust nadenken over hoe we de vacature het beste kunnen presenteren in de arbeidsmarkt. Hierbij ligt de focus niet op het functieprofiel, maar juist op de behoeften en verwachtingen van de doelgroep. Daarnaast kijken we ook naar concurrenten op de arbeidsmarkt, zodat we een unieke en aantrekkelijke positie voor onze vacature kunnen creëren.

De sleutel: een specifieke doelgroep

Bij jobmarketing is het essentieel om te werken met een specifieke doelgroep in gedachten. Dit betekent dat we niet alleen weten wat we zoeken (op basis van de vacature-eisen), maar ook een diepgaand begrip hebben van de eigenschappen van deze doelgroep binnen de arbeidsmarkt middels doelgroeponderzoek. Deze inzichten helpen ons bij het optimaliseren van zowel de vacaturetekst als de wervingskanalen.

De kracht van een goede vacaturetekst

Een goed geschreven vacaturetekst is cruciaal voor het succes van jobmarketing. Hoewel veel recruiters hier vaak weinig tijd voor hebben of niet over de nodige schrijfvaardigheden beschikken, heeft de tekst een grote invloed op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de sollicitanten. Binnen jobmarketing zijn er specifieke vereisten voor een effectieve vacaturetekst:

  • Richt je op de doelgroep: Baseer je tekst op inzichten in de doelgroep (Talent Intelligence) en benoem de aspecten van de vacature die voor hen belangrijk zijn in termen van werk en werkgeverschap. Het is belangrijk om beloftes in de tekst waar te kunnen maken.
  • De juiste structuur: Een heldere structuur vergroot de kans dat de vacaturetekst wordt gelezen en dat mensen uiteindelijk op de sollicitatieknop klikken. Zorg voor een overzichtelijke opbouw, vermijd te lange teksten en voeg een krachtige 'call to action' toe aan het einde.
  • De juiste schrijfstijl: Zorg ervoor dat de schrijfstijl van de tekst aansluit bij de doelgroep, vermijd complex taalgebruik en clichéwoorden.
  • Vindbaarheid: Ongeveer 90% van de mensen begint hun zoektocht naar een baan via zoekmachines zoals Google. Zorg er daarom voor dat jouw vacaturetekst goed vindbaar is voor zoekmachines door de juiste vacaturetitel en trefwoorden te gebruiken. Zorg ook dat je vacature vindbaar is op Google for Jobs.
  • Onderscheidend vermogen: Analyseer concurrentievacatures en bekijk hoe je jouw vacature anders kunt positioneren om je te onderscheiden van andere werkgevers.
  • Inclusiviteit: Vermijd het onbewust uitsluiten van bepaalde groepen op de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld door een beperking van het aantal jaren werkervaring te vermelden), om zowel meer kandidaten aan te trekken als mogelijke juridische gevolgen te voorkomen.

Nadat je een sterke vacaturetekst hebt opgesteld, is het tijd om na te denken over de kanalen waarmee je deze onder de aandacht van de doelgroep gaat brengen.

Effectieve wervingskanalen

Zelfs als je een uitstekende vacaturetekst hebt geschreven, zal jobmarketing niet succesvol zijn als je deze niet via de juiste kanalen verspreidt. Het is cruciaal om de juiste kanalen te identificeren om de vacaturetekst bij de beoogde doelgroep te krijgen. Talent Intelligence vormt hierbij de basis, aangezien het inzicht biedt in de kanalen die de doelgroep gebruikt om zich te oriënteren op een nieuwe werkgever. Hoe beter je deze kanalen benut, hoe groter de kans op succes.

Over het algemeen zijn er vier jobmarketingstrategieën om je vacature onder de aandacht van de doelgroep te brengen:

  • Online plaatsen: de vacature kan worden gedeeld via verschillende onlinekanalen, zoals de bedrijfswebsite, vacaturesites, sociale media en vakwebsites.
  • Referral: een van de meest effectieve manieren om een vacature te promoten, is via je eigen medewerkers, ook wel referral genoemd. Dit is niet alleen kostenefficiënt, maar ook zeer doeltreffend.
  • Sourcing: bij sourcing benader je actief een deel van de arbeidsmarkt dat niet actief op zoek is naar een baan (ongeveer 85%) met jouw vacature.
  • Evenementen: als je grote aantallen sollicitanten voor dezelfde vacature wilt aantrekken (‘bulkwerving’), kan het lonend zijn om een evenement te organiseren of deel te nemen aan bestaande evenementen, zoals carrièrebeurzen.

Door deze kanalen slim te combineren, kun je de effectiviteit van je wervingsinspanningen vergroten. Vergeet echter nooit om je aan te passen aan het zoekgedrag van de doelgroep, zoals bepaald door Talent Intelligence.

Ben jij op zoek naar een opleiding/training waardoor je direct meer resultaat boekt in werving volg dan onze Opleiding Recruitment Marketing.