Campus recruitment alleen voor traineeships?!

Categorieën

Binnen veel organisaties bestaat campus recruitment voornamelijk uit het vullen van traineeships en/of startersvacatures. Op zich is hier niks mis mee maar campus recruitment kan breder getrokken worden dan alleen dit type vacatures invullen. Door campus recruitment naar meer verschillende soorten vacatures in de organisatie door te trekken kun je het wat strategischer aanpakken. Welke typen vacature kun je met behulp van campus recruitment nu allemaal invullen?

Stageplekken

Allereerst kun je jouw campus strategie richten op het invullen van stageplekken. Bij veel organisaties is stagebeleid apart gezet van campus recruitment. Op zich is dit vreemd omdat het hier ook gaat werving op de campus. Door stageplekken niet vanuit een stagedesk maar vanuit de campus strategie te vullen kun je stages ook gebruiken als begin van een campus ‘pipeline’ die uiteindelijk ook de kandidaten voor de traineeships en/of startersvacatures oplevert.

Werkstudenten

Een tweede type functie dat je goed via een campus strategie kunt invullen zijn werkstudent plekken. Dit zijn plekken waar studenten naast hun studie al wat werkervaring op kunnen doen in de vorm van een bijbaan. Werkstudenten zijn een bekend fenomeen binnen bijv. accountancy en juridische dienstverlening. Ook hier kunnen werkstudenten de trainees van morgen zijn.

Afstudeerplekken

Ook werving van afstudeerplekken kan via de campus strategie lopen. Door ook afstudeerplekken te identificeren binnen de organisatie en deze te vullen met studenten bouw je weer een schakel bij in je pipeline richting het traineeship en/of startervacature.

Traineeships

Uiteindelijk wil je graag jouw traineeship plekken invullen met de beste studenten/starters. Omdat bij de meeste traineeships mensen met tussen de 0-2 jaar werkervaring in kunnen stromen zou het zomaar zo kunnen zijn dat een oud stagiair, werkstudent of afstudeerder alsnog instroomt.

Startervacatures

Uiteraard kun je ook de reguliere startervacatures invullen met jouw campus strategie. Interessant hierin is dat bepaalde doelgroepen (bijv. Techniek) liever op een startersvacature starten dan op een heel traineeshipprogramma. Staar je dan ook niet altijd blind op de term traineeship maar kijk wat bij de doelgroep past.

Door op bovenstaande wijze naar campus te kijken krijg je een veel meer integrale aanpak. Voordeel hiervan is dat je het meer strategisch kan aanpakken. Resultaten zijn dan vaak ook veel beter. Zo is er een accountancy bedrijf dat 80% van haar startersfuncties invult met oud stagiaires, werkstudenten of afstudeerders.

Ben je op zoek naar meer kennis over campus recruitment kom dan naar de Masterclass Campus Recruitment op 19 januari 2023. Ben je op zoek naar diepgaande inzichten in jouw campus doelgroepen neem dan deel aan ons Landelijk Campus Onderzoek 2024.